Moeten adviesraden en bewonersinitiatieven meer samen optrekken?

"Adviesraden in het sociaal domein en bewonersinitiatieven zouden in mijn optiek veel meer samen op kunnen trekken", zo stelt Thijs van Mierlo (directeur LSA) in deze mooie blog
Thijs noemt drie redenen: 

Ten eerste ligt in bewonersinitiatieven een belangrijke sleutel naar de tekorten in het sociaal domein. In de afgelopen decennia zijn veel activiteiten in het sociaal domein geprofessionaliseerd. Het besef dat er een tekort is aan geld en menskracht om dit vol te houden is inmiddels volledig doorgedrongen. De inzet van mantelzorgers bereikt inmiddels de grenzen van wat we van ze kunnen vragen. In de gemeenschap ligt nog veel bereidheid en initiatief om – in de nulde lijn – bij te dragen aan een zorgzame samenleving. De initiatieven springen als paddenstoelen uit de grond.

Bewonersinitiatieven zijn een belangrijke spiegel van het reilen en zeilen binnen het sociaal domein, een tweede reden. Ze tonen feilloos aan waar schotten tussen beleid en financiering in de weg zitten. Waar belangen van professionele instituties boven die van individuele bewoners worden gesteld. Of waar bewoners niet in beeld zijn en niet de steun krijgen die ze nodig hebben en verdienen.

Tot slot zijn bewonersinitiatieven de perfecte partner om te werken aan slimme innovatie. Olifantenpaadjes, ontschotting, aanboren van alle aanwezige hulpbronnen in de wijk en snelle aanpassing aan de vraag en behoefte. Gewoon omdat bureaucratie niet past bij bewonersinitiatieven en ze vanuit nabijheid zorg voor elkaar organiseren. Als buurmannen en buurvrouwen.

Wij zijn benieuwd naar uw ervaringen: werkt uw adviesraad samen met een bewonersinitiatief in uw regio? Trekken jullie samen op? Uw ervaringen lezen we graag hier op het forum!

 

©2020-2021 Koepel Adviesraden Sociaal Domein | Disclaimer | Privacy verklaring | Sitemap

Secretariaat
Zalmsteek 23
3192 MC Hoogvliet-Rotterdam