Nieuws

Hulp uit sociaal netwerk, betaald met pgb: nieuwe regeling

Een ministeriële regeling voorziet in een structurele oplossing om te voorkomen dat bij de verstrekking van vergoedingen voor informele hulp uit een pgb onbedoeld een arbeidsrelatie ontstaat.

Thema uitgelicht: Dementie en het werken aan een dementievriendelijke gemeente

Thema uitgelicht: Dementie en het werken aan een dementievriendelijke gemeente

Julie Meerveld van Stichting Alzheimer Nederland geeft ons de volgende informatie:

Nieuwe training ‘Adviseren kan je leren’

Adviesraden hebben de rol om te adviseren: het woord ‘Adviesraad’ zegt het natuurlijk al. Maar in de praktijk blijkt dat het niet zo eenvoudig ligt. Want wat houdt adviseren precies in? Wie adviseer je (en wie niet)? Op welke manier kan je adviseren? En waar baseer je je adviezen op?

Hoe verloopt het inkoopproces van de gemeente?

Verschillende leden stelden ons de vraag hoe het inkoopproces van de gemeente nu precies verloopt. We hebben het voor u in beeld gebracht in deze overzichtelijke infographic. 

Heeft u nog aanvullende vragen? Dan kunt u contact opnemen met beleidsadviseur Melanie Berends (mberends@koepeladviesradensociaaldomein.nl). 

Provinciale inspiratiebijeenkomst voor adviesraden in Overijssel - 22 maart 2019

De Koepel Adviesraden Sociaal Domein nodigt adviesraden graag uit voor een provinciale inspiratiebijeenkomst waarbij adviesraden uit Overijssel met elkaar delen hoe zij hun rol en taak vormgeven. De bijeenkomst vindt plaats op vrijdag 22 maart van 13.30 – 16.30 uur in Nijverdal.

Nieuw aanbod trainingen in Eindhoven, Sittard, Texel, Utrecht en Dordrecht

We merken dat veel leden van adviesraden het lastig vinden hun rol en taak vorm en inhoud te geven. Want hoe breng je de leefwereld van inwoners nu het beste binnen bij de gemeente? Een vraag die leeft bij nieuwe adviesraadsleden, maar zeker ook bij adviesraadsleden die al langer actief zijn, maar zich opnieuw bezinnen op hun rol en meerwaarde.

Als Koepelorganisatie hebben we hier ideeën en kennis over. Door onze eigen ervaringen én door gesprekken met veel adviesraden. We bieden daarom praktische trainingen aan, waarbij we ingaan op de volgende onderwerpen:

Output regiobijeenkomsten Werk en Inkomen i.s.m. Stimulansz 2018

In de maand oktober 2018 hebben wij samen met onze kennispartner Stimulansz vier succesvolle informatiebijeenkomsten over de Participatiewet georganiseerd. Wij waren in: Eindhoven, Noordwolde, Amsterdam en Arnhem. In totaal konden wij zo’n 95 actieve, deskundige en kritische deelnemers verwelkomen. Voornamelijk voorzitters en leden van cliëntenraden en/of adviesraden sociaal domein die de Participatiewet binnen hun aandachtsgebied hebben. Het waren mooie, interactieve bijeenkomsten waarbij veel informatie werd uitgewisseld.

Het succes van de adviesraad sociaal domein Bergeijk

In gesprek met de wethouder, beleidsadviseur en adviesraad

Tijdens dit gesprek gaan de complimenten over en weer. Dat de samenwerking tussen de gemeente en de adviesraad in Bergeijk succesvol te noemen is wordt hierdoor heel duidelijk. Er is veel onderling contact, afstemming en begrip en dat werpt zijn vruchten zichtbaar af. Wethouder Manon Theuws, beleidsadviseur Daisy Follon en adviesraadslid Ronnie Dekkers vertellen vol enthousiasme hoe ze het samen zover hebben weten te schoppen.

14 nieuwe koplopergemeenten geven impuls aan cliëntondersteuning in hun regio

Aftrap vervolg Koploperproject cliëntondersteuning

Op 21 november pitchen 14 nieuwe koplopergemeenten in het gemeentehuis van Almere over hun aanpak en ambities voor cliëntondersteuning. Met deze aftrap wordt het vervolg van het Koploperproject cliëntondersteuning ingeluid. Cliëntondersteuning helpt inwoners passende zorg en voorzieningen te regelen. Binnen het Koploperproject gaan gemeenten aan de slag met het verbeteren van het aanbod en de kwaliteit van cliëntondersteuning.

Verslag 7e Hannie van Leeuwenlezing; door Janny Bakker-Klein

Op 9 november jl. vond de 7e Hannie van Leeuwenlezing plaats, dit keer in het Bartholomeus Gasthuis in Utrecht. Allereerst stonden we met elkaar stil bij het overlijden van Hannie van Leeuwen in augustus dit jaar; dit gaf de dag een extra bijzonder karakter.