AdviesWijzer Technologie (E-health) in de wijk

Zoals u van ons gewend bent ondersteunen we Adviesraden met informatie over thema’s die actueel zijn of in de nabije toekomst om aandacht vragen. In 2018 en 2019 doen we dit onder ander met een serie De AdviesWijzers. Compacte en praktische wijzers, waarin we u op maximaal 1 A4 informatie geven over actuele thema’s en over manieren die kunnen bijdragen aan het vormgeven van een nieuwe lokale democratie. Een lokale democratie waarin het vanzelfsprekend is dat inwoners vanuit hun perspectief al in het begin van de processen actief zijn betrokken bij maatschappelijke vraagstukken en ontwikkelingen. We zullen dit jaar een hele reeks AdviesWijzers uitbrengen, die u terug vindt op onze website, maar ook heel makkelijk te printen zijn om te delen met collega raadsleden, uw achterban, de gemeente of andere geïnteresseerden. 

AdviesWijzer 23: Technologie (E-health) in de wijk

Via deze link vindt u ons 23e thema in de serie AdviesWijzers. De technologische mogelijkheden ontwikkelen zich razendsnel. Technologie heeft een grote impact op ons leven en werk. De mogelijkheden en toegankelijkheid van technologie groeien met de dag. Toch is de impact van technologie op het leven van veel inwoners in de wijk nog vrij klein. Hoe bepaalt u welke technologische ontwikkeling in het sociaal domein relevant is voor uw wijk of gemeente? Op welke manier is uitproberen en toepassen van technologie een onderwerp in uw gemeente? Is er ambtelijk en bestuurlijk commitment? 

Financiering van technologie in de wijk

Technologie voor zorg en ondersteuning in de wijk is er in overvloed. Financiering kan komen uit de Wmo, Zvw, Wlz, Participatiewet, WIA/WAO en kan gelden als aftrekpost bij de belastingdienst. Daarnaast kennen gemeenten het innovatiebudget. Soms geeft dit gemeenten ruimte om technologieën uit te proberen en te kijken of ze kunnen worden opgenomen in de maatwerkvoorzieningen. Er is een grote diversiteit tussen gemeenten in de mogelijkheden en hoogte van dit budget. Een voorbeeld van de inzet van het innovatiebudget is bijvoorbeeld de try&buy-regeling. De gemeente financiert een technologie bijvoorbeeld het eerste half jaar, zodat de inwoner de technologie eerst kan uitproberen, voordat hij beslist of hij deze aanschaft.

Technologie heeft een grote impact op ons leven en werk. Hoe kun je met behulp van slimme (kleine) technologische ondersteuning mensen in wijk ondersteunen? Kiyomid van der Veer, adviseur lokaal organiseren van Vilans, vertelt over deze mogelijkheden in dit filmpje

Wij hopen dat deze AdviesWijzer u voldoende informatie en inspiratie biedt om het gesprek met inwoners, gemeente en andere betrokkenen te kunnen voeren.
Heeft u voorbeelden uit uw eigen gemeente of regio? Wilt u deze voorbeelden met ons delen? Wij horen het graag van u.

Betty Stam, beleidsadviseur Sociaal Domein (mei 2019)

©2020-2021 Koepel Adviesraden Sociaal Domein | Disclaimer | Privacy verklaring | Sitemap

Secretariaat
Zalmsteek 23
3192 MC Hoogvliet-Rotterdam