Participatiewet

Gevonden 1 - 7 van 7 documenten

Betaald werk voor vluchteling is realistisch

Zijn statushouders welkom op de werkvloer? Die vraag stond centraal tijdens het Kerstdebat van Movisie en Kennisplatform Integratie & Samenleving. Jazeker, en er zijn verschillende positieve ontwikkelingen om vluchtelingen met een verblijfsvergunning aan betaald werk te helpen. Het leren van de Nederlandse taal is een belangrijke voorwaarde, maar ook de motivatie. Uit onderzoek van Kennisplatform Integratie & Samenleving blijkt dat in 2016 meer dan de helft van de gemeenten (53%) aanvullend beleid ontwikkelen voor de toeleiding van statushouders naar de arbeidsmarkt.

Extra geld voor begeleiding naar werk

Het kabinet stelt 3,5 miljoen euro beschikbaar voor het naar werk begeleiden van mensen met psychische aandoeningen. Dit is nodig omdat mensen met een psychische aandoening van alle groepen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt de meeste problemen hebben bij het vinden van een baan. Volgens staatssecretaris Jetta Klijnsma gaat het om ‘een grote en toch bijna vergeten groep binnen de Participatiewet’. Van de Wajongers en mensen in de WIA heeft 37 procent een psychische aandoening. Hetzelfde geldt voor ongeveer een kwart van alle mensen met een bijstandsuitkering.

Gemeenten gaan in 2017 experimenteren met de Participatiewet

Gemeenten mogen vanaf 1 januari 2017 experimenteren met de Participatiewet. Staatssecretaris Jetta Klijnsma komt met een wetsvoorstel tegemoet aan hun wens om in de praktijk kennis op te doen over wat wel en niet werkt. In eerste instantie starten de gemeenten Groningen, Tilburg, Utrecht en Wageningen met de experimenten. In de experimenten krijgen bijstandsgerechtigden een relatieve mate van vrijheid. Lees hier meer. 

LCR-over Beschut werken in de praktijk

Gemeenten willen niet verplicht worden beschut werken aan te bieden. Het kabinet gooit beschut werken én de praktijkroute als wisselgeld over en weer. De LCR vindt dat afspraken worden geschonden. Er ligt een banenafspraak. Het is duidelijk wie de doelgroep vormen. Het is eveneens helder dat een groep niet kan participeren zonder beschut werken. Regel het, zo stelt LCR-voorzitter Gerrit van der Meer in zijn column. Want: afspraak is afspraak. Lees meer.

Meer mensen uit SW bij regulier bedrijf aan het werk

Steeds meer mensen uit de sociale werkvoorziening vinden een baan bij een ‘gewone’ werkgever. Dat blijkt uit de sectorcijfers over 2015 van Cedris, de branchevereniging voor de sociale werkvoorziening. 38 procent van de Wsw’ers werkt bij een reguliere werkgever, een stijging van 2 procentpunten. Toch groeien de - financiële - zorgen. Lees meer. 

Mensen kunnen zelf advies beschut werken aanvragen

De Participatiewet is vanaf 1 januari 2017 gewijzigd. Vanaf die datum kunnen mensen zelf een advies beschut werk bij UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen) aanvragen. Voorheen kon alleen de gemeente een advies bij UWV aanvragen. Op het moment dat een persoon een positief advies beschut werk van UWV ontvangt, is de gemeente verplicht, onder bepaalde voorwaarden, deze persoon een beschut werkplek te bieden. Lees meer.

Onderzoek gestart naar regionale cliëntenparticipatie

Staatssecretaris Klijnsma en LCR-voorzitter Van der Meer willen meer cliëntenparticipatie bij arbeidsmarktregio's. Deze regionale cliëntenparticipatie is er onvoldoende. Daarom is een onderzoek gestart hoe de regionale cliëntenparticipatie wel van de grond kan komen. Leden van cliëntenraden door het hele land wordt gevraagd een bijdrage te leveren aan het onderzoek. De LCR roept iedereen op om mee te werken. Lees hier meer.

©2020-2021 Koepel Adviesraden Sociaal Domein | Disclaimer | Privacy verklaring | Sitemap

Secretariaat
Zalmsteek 23
3192 MC Hoogvliet-Rotterdam